Hra o trůn: Do Senátu chtějí starostové i profesor. Volby vypuknou za rok

Přesně za rok čekají náš region kromě krajských voleb paralelně také volby do Senátu. Kdo má ambice reprezentovat Jesenicko a Šumpersko v horní komoře Parlamentu? Rej.cz přináší první potvrzená jména, i ta zatím nejasná.

Lidé na Jesenicku a Šumpersku si přesně za rok vyberou společného senátora. Už se objevují první jména zájemců o tento významný post. Foto: Rejdakce

O prestižní pozici v Senátu a práci pro náš region mají zájem starostové, profesor politologie, podnikatel nebo knihovnice. Nového senátora či senátorku si budeme vybírat za rok, na přelomu září a října 2024, při čemž přesný termín teprve vypíše prezident České republiky.

Jak vypadá přehled kandidátů rok před volbami?

VLÁDNÍ KANDIDÁT - nebude

Je téměř jisté, že vládní pětikoalice se na společném kandidátovi pro Šumpersko a Jesenicko nedomluví.  

SPOLU - spolu ne

Ani na půdorysu celostátní formace Spolu se zatím žádný společný kandidát nerýsuje. ODS trvá na svém kandidátovi, TOP 09 má svou nominantku již schválenou a KDU-ČSL vyčkává, zda postaví vlastního lidoveckého kandidáta, nebo některého "cizího" podpoří. 

ODS - Ťulpík, nebo Balík?

V rámci ódéesáckých primárek se střetnou dvě těžké váhy. Na jedné straně úspěšný podnikatel a politik Josef Ťulpík, který v krajských volbách (2020) a parlamentních (2021) získal solidní podporu voličů na Šumperku i Jesenicku. Jeho vyzyvatelem je Stanislav Balík, žádaný a respektovaný politolog s kontakty na nejvyšší vedení ODS. Za občanské demokraty bude kandidovat do Senátu jeden z nich. 

STAN - vlítne do toho Sršeň?

Jelikož hnutí STAN v minulých senátních volbách v roce 2022 v řadě obvodů ČR uspělo, patrně si nenechá ujít možnost postavit vlastního kandidáta ani na Šumpersku a Jesenicku. Aktuálně nejvíce skloňované jméno je Radim Sršeň, starosta Dolních Studének a náměstek ministra pro místní rozvoj. Ten ale bude kandidovat ještě před tím na jaře 2024 do Evropského parlamentu. Pokud uspěje, o post senátora usilovat určitě nebude. Pokud se naopak do Bruselu nedostane, je možné, že kandidaturu do horní komory parlamentu zváží. 

TOP 09 - zájem má ředitelka knihovny 

Zatímco jiní váhají a přešlapují na místě, nejmenší vládní strana má již jasno, koho příští rok do boje o senátorský trůn postaví. Poté, co možnou nominaci nepřijala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová, oblastní sdružení TOP 09 na jaře odhlasovalo Kamilu Šeligovou. Ředitelka Městské knihovny v Šumperku má o post v Praze zájem. Při volbách by mohla získat podporu napříč politickým spektrem, neboť v minulosti kandidovala za ODS, pak za TOP 09 a naposledy podporovala Nezávislou volbu bývalého šumperského starosty Zdeňka Brože. K její škodě však regionální zástupci ostatních stran vládní koalice odmítli její nominaci podpořit a navíc s konečným schválením její kandidatury do Senátu nyní váhá i nejužší vedení strany TOP 09 v Praze. 

HNUTÍ ANO - Adámek potvrdil

Současný senátor Miroslav Adámek neskrývá, že má zájem post v horní komoře parlamentu obhájit. Do karet mu hraje hned několik faktorů. Jednak je kandidátem nejsilnější opoziční strany, která bude při příštích volbách nepochybně těžit z chyb Fialovy vlády, která má aktuálně historicky nejnižší důvěru občanů ČR. Zároveň je Adámek ale nestraník, který v Senátu ne vždy respektuje názory hnutí ANO. Proto může oslovit i ty, kteří by jinak Babišovu stranu nevolili.     

SPD a TRIKOLÓRA - společný kandidát 

Podle signálů z obou táborů je možné očekávat společného kandidáta těchto dvou osobitých stran. Jméno však není nejenže známé veřejnosti, ale není zatím ani komunikované v kuloárech SPD. 

PIRÁTI - kandidát ne, podpora ano

Pirátská strana již rozhodla, že vlastního kandidáta do senátních voleb na Šumpersku a Jesenicku nepostaví. Pokud jde o podporu některého "cizího" nominanta, citujeme zdroj: "Je to reálná varianta". 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček