Závod míru odstartoval v ulicích Jeseníku. Vítězem prologu se stal Francouz Gautherat

Největší sportovní událost na Jesenicku dnes v podvečerních hodinách odstartovala prologem ve formě krátké časovky na 3,1 km. V první den etapového Závodu Míru U23 – Grand Prix Jeseníky se do žlutého dresu pro vedoucího závodníka převlékl francouzský závodník Pierre Gautherat, pouhou vteřinu na něj ztratili Němec Uhlig a Dán Bevort.

Trio nejrychlejších závodníků v prologu Závodu míru U23, který se jel dnes v podvečer ulicemi Jeseníku. FOTO zavodmiru.com

Trasa prologu doznala oproti předchozím ročníkům drobných změn. Jednak kvůli probíhající rekonstrukci nemohla vést ulicemi Poštovní a Dittersdorfova, jednak se časovka jela v opačném gardu – závodníci startovali z Masarykova náměstí, projeli Tyršovou ulicí, skrz ulice Jaroslava Ježka a Denisova objeli rybníčky, zabočili na ulici Dukelskou, kterou kompletně projeli a skrz křižovatku u Hotelu Praděd a Gogolovu ulici projeli zpět do finiše na centrálním náměstí. Krátká, ale velmi dynamická a agresivní časovka rozhodně neměla rozhodnout o vítězi celkového pořadí, přesto byla dost náročná na to, aby prověřila, kdo má co v nohách. Vítěz prologu navíc zítra v první etapě povede žlutý trikot pro průběžného lídra závodu, což má v cyklistice notnou dávku prestiže.

Ulicemi Jeseníku nejrychleji ze 130 závodníků prosvištěl francouzský závodník Pierre Gautherat. Jezdec, který se již jako jeden z mála startujících může pochlubít angažmá ve World Tour stáji AG2R – Citroën, zajel 3,1 km dlouhou trasu v čase 3:38. Do jedné vteřiny za ním se vměstnali dva další závodníci – německý reprezentant Henri Uhlig a Dán Carl-Frederik Bevort, kteří si tím pádem užili výstup na první stupně vítězů závodu. Špatně si ani nevedli ani čeští reprezentanti – nejrychlejší Pavel Novák obsadil 14. místo se sedmisekundovou ztrátou, místní fanoušky muselo velice potěšit 25. místo jesenického rodáka Filipa Řehy, který zajel skvěle a za vedoucím Francouzem zaostal o pouhých devět sekund.

Zejména ve startovním a cílovém prostoru na náměstí panovala sympatická fanouškovská kulisa, což je trend, který se doufejme povede zachovat i do dalších etap. Příležitost se naskytne již zítra, kdy z Masarykova náměstí odstartuje 1. etapa, a to ve 13:30 hodin. Cyklisté pojedou přes Červenohorské sedlo, Loučnou nad Desnou či Skřítek, načež zabojují o etapové  prvenství na okruzích okolo Rýmařova. Bude se Pierre Gautherat převlékat ze žlutého dresu? Skončí etapa hromadným či redukovaným sprintem, nebo bude mít štěstí únik? Na tyto a další otázky budeme již zítra okolo páté odpolední znát odpověď.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček