Francouz Gautherat vyhrál i v Rýmařově a drží žlutý dres

Také první plnohodnotná etapa Závodu míru U23 skončila vítězstvím francouzského závodníka Pierra Gautherata. V hromadném spurtu v Rýmařově přetnul cílovou pásku jako první před Britem Giddinsem a Norem Feldmannem a do zítřejší královské etapy nastoupí opět jako vedoucí závodník celkového pořadí.

Francouz Pierre Gautherat přespurtoval své soupeře v cíli první etapy Závodu míru U23 a nadále drří žlutý trikot pro vedoucího závodníka. FOTO zavodmiru.com

Peloton do první etapy "poslal" z jesenického Masarykova náměstí místostarosta Václav Urban. Závodníci nejprve skrz Bělou pod Pradědem směřovali na první vrchařskou prémii dne, jíž bylo Červenohorské sedlo. Tu vyhrál z dvojčlenného úniku Nizozemec Mike Schuch, uprchlíci však byli brzy dostiženi. Schuchovi se však povedlo následně vyhrát i druhou vrchařskou prémii na Skřítku, čímž si pro zítřejší den pojistil puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře. Na okruhy okolo Rýmařova dojel peloton pohromadě a i když se v průběhu rozdělil na dvě poloviny se zhruba minutovým rozestupem, zhruba 33 km před cílem byl opět kompaktní. Záhy vystartoval do sólového úniku dánský závodník Adam Holm Jorgensen, peloton s Francouzi na čele mu ovšem nenechal více, než deset sekund a necelé dva kilometry před koncem byl dojet. Rozhodovalo se tak v hromadném spurtu na rýmařovském Náměstí Míru.

Zde své rychlosti a World Tour zkušeností zužitkoval nejlépe vedoucí závodník Pierre Gautherat, který ve spurtu porazil britského závodníka Joshuu Giddinse a Nora Karsten Larsena Feldmanna. V celkovém pořadí s desetisekundovým náskokem na Němce Henriho Uhliga a dvanácti sekundami na Giddinse. Nejlepší z Čechů Jakub Ťoupalík dojel jako sedmý se sekundovou ztrátou, v celkovém pořadí se aktuálně pohybuje na 34. místě. To aktuálně ovšem ještě mnoho nenaznačuje, neb prvních  74 závodníků se zatím pohybuje v rozmezí jedné minuty. Jesenický rodák Filip Řeha má na 89. místě zhruba devítiminutovou ztrátu.

Nutno dodat, že na etapě se do značné míry podepsalo počasí, zhruba od poloviny traty závodníky zkrápěl vytrvalý déšť. To mělo za následek několik pádů a dle výsledků zejména srbský, mexický a maďarský tým notně prořídly. Po včerejšku nejlepší Čech Pavel Novák se v celkovém pořadí propadl, když musel po pádu měnit celé kolo. Výměna kola po mechanickém problému se ostatně nevyhnula ani vedoucímu Gautheratovi, ten ji však zvládl hladce. Vysoká pravděpodobnost přeháněk je i zítra, kdy peloton v pravé poledne odstartuje královskou etapu z Náměstí Míru v Bruntálu. Přes Rýmařov a horské prémie v Třemešku a Hraběšicích dorazí až na úpatí obávaného i obdivovaného stoupání k přístřešku pod horní nádrží PVE Dlouhé stráně, kde vystoupají až do výšky 1175 m.n.m. Etapa však bude končit na Červenohorském sedle, kde je větší prostor pro divácké i týmové zázemí. Kdo se převlékne do žlutého na Sedle, ten velmi pravděpodobně získá korunu celého závodu – druhou etapu se proto vyplatí bedlivě sledovat.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček