Závod míru se rozhodoval na Červenohorském sedle. I v Jeseníku uhlídal dres Francouz Huby

O víkendu se v Jeseníkách odehrávaly klíčové etapy letošního ročníku Závodu míru U23 – Grand Prix Jeseníky. Sobotní královskou etapu vedoucí přes Dlouhé stráně na Červenohorské sedlo vyhrál Dán Simon Dalby, druhý Francouz Antoine Huby se převlékal do žlutého trikotu. Nedělní etapa startující i končící v Jeseníku konečným pořadím již nezamíchala, skončila však dramatickým závěrečným spurtem, v němž byl nejrychlejší britský závodník Jack Rootkin-Gray.

Vítězné pódium Závodu míru U23 2023 - zleva 2. Simon Dalby, 1. Antoine Huby, 3. Davide De Cassan. FOTO zavodmiru.com

Sobotní etapa začínala na bruntálském Náměstí Míru a již brzy bylo jasné, že ani tentokrát nejou dešťové mraky na obloze jen tak pro výstrahu. Počáteční únik pěti závodníků zahrnoval i držitele dresu pro nejlepšího vrchaře Mikea Schucha z Nizozemí, který si na horských prémiích v Třemešku a Hraběšné jezdil pro body a upevňoval svou pozici krále hor. Při stoupání na Dlouhé stráně se již jezdci museli popasovat nejen s náročnými gradienty, ale také s deštivým počasím. Do úniku se dostali Francouz Huby a Ital Raccani, v samém konci závěrečného stoupání na Červenohorské sedlo ovšem byli dojeti. Podařilo se jim ovšem udržet ve skupině elitních vrchařů, takže i když si pro etapový triumf v dresu Dánska dojel Simon Dalby, Antoine Huby mu dýchal na záda a bral pomyslné etapové stříbro. Ještě důležitější pro něj ovšem bylo, že se posunul do čela celkového pořadí a po svém týmovém kolegovi Gautheratovi převzal žlutý dres. Jako nejlepší z Čechů dojel v etapě na 5. místě Pavel Novák, v celkovém pořadí byl nejvýše postaven Karel Camrda na 9. místě.

Finální etapa startovala i končila v neděli na jesenickém Masarykově náměstí a ačkoli cíl na rovině po sjezdu příliš nenapovídal tomu, že by se mělo celkové pořadí převracet naruby, čtvero horských prémií slibovalo napínavé závodění. Už v úvodní "okružní jízdě" vesnicemi okresu se několik skupin pokoušelo o únik, všechny však byly dostiženy ještě před stoupáním na Rejvíz, první vrchařskou prémii dne. Mezi Jelením a Kostelním vrchem se do sólového dobrodružství pustil španělský závodník Enekoitz Azparren, který si dokázal vybudovat určitý náskok, jakmile jej však peloton začal aktivně stahovat, bylo jasné, že jeho snaha je odsouzena k nezdaru. Na Lyru ještě dojel jako první, ale po sjezdu do Jeseníku byl zhruba kilometr před cílem finálně dostižen a vyvrcholení závodu směřovalo k hromadnému spurtu opět na Masarykově náměstí. Nejrychlejší nohy měl na konci závodu Brit Jack Rootkin-Gray, velkým potěšením bylo 2. místo Milana Kadlece v českých barvách. Etapové pódium doplnil Ital Dario Belletta.

Žlutý dres pro vedoucího závodníka bez problémů udržel Antoine Huby, čímž se zařadil do elitní společnosti vítězů Závodu míru mezi Tadeje Pogačara, Davida Gaudu, Andrease Leknessunda či Filippa Zanu. Cestu k lukrativnějšímu angažmá, než je jeho současné ve francouzském klubu Vendeé-U, by měl mít rozhodně otevřenou. Na stříbrný stupínek vítězů se postavil Simon Dalby, trojici nejúspěšnějších jezdců celého Závodu míru uzavřel Ital Davide De Cassan. Pozici nejlepšího Čecha uhájil 9. Karel Camrda.
Závod míru U23 se také v letošní roce mohl pochlubit precizní a hladkou organizací, dramatickými souboji elitních mladých jezdců a kvalitní atmosféru i zázemí ve startovních a cílových městech. Ředitel závodu Leopold König a tým okolo něj deklaroval cíl posunout Závod míru až na úroveň nejprestižnějšího etapového závodu v rámci Nations Cupu, francouzské Tour de 'l Avenir – a pokud se mu to bude dařit, bude to nejen pro závod, ale i pro prestiž a viditelnost celého Jesenicka jen dobře.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček